Inburgeren

Inburgeren in Nederland ?

Ik geef met veel plezier en inzet les aan mensen uit alle windstreken die Nederlands leren om in te burgeren. Op dit moment zijn dat vooral mensen uit het Midden-Oosten, maar sommigen komen uit heel andere landen. Iedereen heeft hetzelfde doel: de taal leren.

Organisatie van de cursus
We maken een contract voor 100 lesuren. Per week 3 keer een les van 2 of 2,5 of 3 uur. In coronatijd maximaal 5 cursisten. De factuur kan via DUO of particulier betaald worden. De eerste factuur komt na de eerste helft, de tweede factuur aan het eind van de 100 uur.

Aan het begin van de cursus is er een (gratis) intakegesprek. Zo kan ik inschatten wat het niveau van de cursist is, en zorgen voor voldoende homogene groepen. Als een groep minder dan 5 cursisten telt, kan er in de loop van de cursus wel eens iemand bijkomen. Ook kan  iemand doorschuiven naar een hoger niveau als hij of zij dat graag wil én aankan.  Als iemand halverwege aanschuift of doorschuift factureer ik de gevolgde uren (ik pas de uren in het contract aan).

Niveau ‘naar A1’ : TaalCompleet A1
Dit is een cursus van 100 uur, maar als dat niet volstaat dan maken we het boek af tijdens de volgende 100 uur, waarna we verdergaan met A2. Ik spoor cursisten aan tot serieuze studie, maar ik hou rekening met hun mogelijkheden.

Niveau ‘naar A2’ : TaalCompleet A2
Naar mijn ervaring is 100 uur te krap om het hele boek door te werken. Waarschijnlijk is er dus een vervolg van 100 uur nodig : we vullen de lesstof aan met extra lees- en luisterteksten en met het voorbereiden van de inburgeringsexamens (oefenexamens). Daarvoor gebruiken we de computers in de studieruimte.

Niveau ‘naar B1’ : ofwel CodePlus deel 3, ofwel TaalSterk B1
De keuze van het boek hangt af van het voortraject van de cursisten. Naast het lesboek lezen we ook samen een Nederlands boek. Ook hiervoor een contract van 100 uur, we zien hoever we komen en daarna nog eens 50 of 100 uur om de rest van het boek door te werken. We oefenen met inburgeringsexamens (staatsexamen I).

KNM : ‘TaalCompleet KNM’
In 10 lessen van 2 uur nemen we samen het boek (en website) door. Daarna oefenen en bespreken we oefenexamens. Op verzoek kan ik er ook meer lesuren aan besteden, want 10 lessen is wel een minimum. Ik maak een contract en factuur voor het aantal afgesproken uren.

NB: voor ONA heb ik geen bevoegdheid, dus deze lessen kan ik niet aanbieden.

Suzan de Hulster
info@taalbeeldalmere.nl

Mobiel: 06 – 406 65 337